недеља, 22. април 2012.

MEGALEX - A. Jodorowsky / F. Beltran

Još jedno Jodorowsky sranje.
Da se razumemo-ja njega stvarno cenim, smatram ga za jednu od najzanimljivijih ličnosti XX veka i mislim da poseduje svestranost starog kova, onu koja ne služi za buđženje sopstvenog ega već za preispitivanje istog. Upravo zbog takve njegove ličnosti, on je u svojim stripovima više neki katalizator kreativnosti svog partnera, odnosno ukoliko radi sa nekom istinski kreativnom i inteligentnom osobom (Janjetov, Moebius) stvara remek dela, dok ukoliko radi sa nekim neinspirativnim crtačem (Boucq, Gimenez) dobijamo beskrajno dosadne stripove.

Priča Megalex-a je manje-više ekološki kliše, planeta okovana tehnologijom se bori da pokori poslednje dve oaze netaknute prirode, šumu i okean, domove pobunjenika. Sam Megalex je vođen kraljem-androidom i njegovom najbližom rodbinom, i održava na principu da stvara klonove koji mu služe pod dejstvom droga (čuveni SVP). Svako malo kod tih klonova javljaju se anomalije i oni koji su preživeli sistematsku eliminaciju stvorili su već pomenuti pokret otpora.

Prva dva albuma su skroz OK, priča lepo teče, klasični arhetipovi karakteristični za Jodorowskog-prirodno protiv veštačkog, heroj sa falinkom, itd. Problem je u trećem albumu, i samom raspletu, koji kao da je napisan u taksiju u velikoj žurbi. Jodorowsky rasplet rešava ubacivanjem alhemičarskog mita o incestu, koji je u njegovoj režiji i Beltranovom crtežu verovatno najružnij lik ikad. Na stranu estetika, ono se naprosto stvara i kreće i ekspeditivnu akciju rešenja problema, sve zajedno strpano u ne više od table i po. Takođe, samo objašnjenje nastanka Megalex-a je retardirano-podseća me na špansku seriju u Izbacivaču-imam utisak da Jodorowskog stvarno mrzi da završava svoje stripove pa to prepusti svom knjigovođi. U tom objašnjenju Jodorowsky ubacuje lik koji je esencijalan za priču, ali on prosto napravi raketu i ode (bukvalno!!!).

Ne znam da li je ovo uopšte kraj sage, albumi su izlazili sa popriličnom pauzom-prvi, The Anomaly 1999. , drugi, The Angel Hunchback 2002. a treći, The Heart of Kavatah 2008. Nadam se da jeste.