понедељак, 13. фебруар 2012.

HOLY TERROR - Frank Miller (Legendary Comics 2011)


Strip “Knindže” je za ovo televizor u boji!

Poslednje čedo stripovskog l’enfant terrible je, jako, jako veliko sranje. Čovek koji je svetu predstavio Sin City, The Dark Knight Returns i 300 (ovaj poslednji izmasakrirao ekranizacijom), ovog puta je totalno promašio.

Priča je o Fixer-u, superheroju lokalno-patriotskog opredeljenja, u bizarnoj tučemo-se-ljubimo-se aferi sa antiheroinom, Cat Burglar. Batman i Catwoman? Pa da, originalni scenario i jeste bio namenjen Batman franšizi, ali je negde na pola puta Miller odustao. Što je jako dobro, jer ljubavna priča i nije glavna tema, već napad islamskih terorista na američki grad (neki tamo). Naime, u sred jurnjave gore pomenutih ljubavnika dešava se nekoliko bombaških napada, jedan za drugim, što Fixer-a ubacuje u Prljavi Hari mod i on kreće u patriotsko opravdani masakr. Šta se dalje dešava naslućuje i moja 16omesečna ćerkica, samo bih još pomenuo i najluđeg lika u priči-David, čovek sa istetoviranom Davidovom zvezdom preko celog lica, kojeg Miller najavljuje kao da je najvažniji epizodista, ali koji se pojavi u dve sličice i to je to. Kao da se Miller preračunao i sa ovim likom.

Sam Miller je strip okarakterisao kao propagandu, i kao “uvredu za svakoga”. I jeste. Strip vređa kako zdrav razum, tako i ljude koji su se kleli u sve njegove prethodne radove, kao i Miller-ovo crtanje (očajan crtež, na trenutke zbrzan, na trenutke lenj) i pripovedanje. Ovaj strip daje novu dimenziju  lošem.


Нема коментара:

Постави коментар