понедељак, 13. фебруар 2012.

Najbolje testo za picu

Ne znam baš puno stvari da spremam, ali ono što znam sam doveo do savršenstva!
Ovo testo sam već par puta probao, i stvarno je najbolje moguće.

Sastojci:
5 kafenih kašičica suvog kvasca
560ml (2ipo šolje) tople vode
2 kafene kašičice kristal šećera ili sirupa od slada
60 ml (četvrtina šolje) maslinovog ulja
580g (5 šolja) oštrog brašna
1 supena kašika soli


Prvo uzmemo tu toplu vodu i sipamo u malo veću zdelu. Ja lepo u menzuri izmerim tih famoznih 560ml, jer ne pravim testo svakog dana pa da znam odmah koliko vode treba. Voda treba da bude mlaka, a ne topla, znači bolje da vuče ka hladnijem nego ka vrelijem. Dodamo 5 kafenih kašičica suvog kvasca, i ostavimo da stoji 5min. Voda ne sme da bude ni vruća ni hladna jer onda kvasac ne može da odradi posao. U receptu koji ja imam, piše da kvasac treba da peni, ali to je daleko od bilo kakve pene-to bude par mehurića, čisto da se vidi da se kvasac probudio.
Drugo, dodajemo šećer (jako važan jer je to hrana za kvasac), brašno, maslinovo ulje i so. So ide na kraju jer ona uništava kvasac, dodajemo je zbog ukusa. S obzirom da je testo, ovde može još svakav začin da dođe (beli luk u granulama, muskatni oraščić, masline...), sve će se to lepo sjediniti u masu prilikom mešanja. Brašno stavite koliko piše, i počnite da mešate, a onda polako dodajte još. Ja sam uvek morao da dodajem još brašna jer prema ovim merama dobije se žitkasta masa. Znači kad ste sve dodali, počnite da mešate, najbolje prvo varjačom; dodajte brašna sve dok se ne dobije dovoljno rastegljiva masa. To je više neko grubo testo, i dalje nedovoljno čvrsto, ali kad počne da se mesi dobiće pravu čvrstinu.
Treće, na radnu površinu pospite malo brašna (sad može i meko brašno, mada ja ostajem pri oštrom) pa onda izbacite testo iz vangle na površinu. Pre ovog dobro natapkajte ruke brašnom da vam se testo ne bi zalepilo za ruke. Ovo isto važi i za oklagiju, kad budete razvlačili testo, dobro je natapkajte brašnom. I sad kreće glavna operacija-mesi, mesi. Ovo je stvarno najvažnije. Dodajte brašna na površinu i ruke čim ga nestane, i mesite, i mesite, i mesite. Možete da kidate testo na pola pa da opet mesite obe polovine, najvažnije je da se dobije što homogenija masa, tako da kvasac može da deluje po celoj masi, a ne sporadično. Ja mesim testo po 20-ak minuta, i gotovo je onda kad prestane da se lepi za površinu i bez dodavanja brašna. Onda lepo dodajte brašna u vanglu iz koje ste izvukli testo, tek toliko da prekrije površinu da se testo ne bi zalepilo za vanglu, ubacite testo, prekrijte čistom krpom i ostavite sat i po, dva, da naraste. Pazite da vam testo ne nazebe, odnosno ne stavljajte ga na promaju ili na hladno mesto jer će to inhibirati kvasac.
Kad testo naraste, a narašće poprilično, opet pospite radnu površinu brašnom, izvadite testo, još malo ga izmesite, i onda ga nabrašnjenom oklagijom razvucite.

He, stvarno sam krme. Imam osećaj da će i ubuduće najduži postovi biti o hrani...








Нема коментара:

Постави коментар